Vukadinović: Usljed klanovske borbe zaboravili studente

53
0
SHARE

Vukadinović: Usljed klanovske borbe zaboravili studente

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da je zahtjev Upravnog odbora UCG, odnosno članova iz reda osnivača, Senatu za smjenu osobe koja obnaša funkciju rektora očekivani, ali mnogo zakašnjeli potez.

Očito da je, kaže on, od juna 2017.godine do trenutka inicijative trebalo puno vremena da bi se presložio, po svoj prilici, i Senat UCG, na način kako je to urađeno nešto ranije sa Upravnim odborom.

“Kriza rukovođenja UCG je dužeg trajanja, a kulminirala je sa dolaskom uprave od avgusta 2014. godine. I sigurno je da kriza upravljanja UCG neće biti riješena samo  smjenom rektorke, dok se nešto slično ne dogodi  i sa predsjednikom Upravnog odbora, kao  i „čuvarima lika i djela aktuelnog rukovodstva“, koji su se inkorporilali u mnogim značajnim organima Univerziteta”, smatra Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, priča o smjenama i razrješenjima je sekundarna u odnosu na ključni problem koji se ne pominje i o kojemu se šuti  od  sredine juna -a to su studenti  Visoke medicinske škole u Beranama i stanje u koje su dovedeni „dvorskim i domino sukobima“.

“U sjenci  klanovskih sukoba unutar  rukovodstva UCG još se niko nije zapitao kako se osjećaju studenti pomenute Visoke škole, koji do početka septembra nijesu ni znali da li će biti studenti, a od početka akdemske godine, 25.septembra, ne znaju ni da li će nastaviti studije? Očekivana i potrebna smjena osoba koje su u Upravi UCG treba da ide svojim tokom, ali je konačno vrijeme da se crnogorsko društvo zapita kuda to ide ambijent, kada oni koji upišu studije, i to na državnom Univerzitetu,  na njihovom početku nisu sigurni da li će ih već u startu nastaviti, i to ne zbog svojih (ne)mogućnosti, nego zbog ostrašćenosti onih koji upravljaju i UCG, ali i aktuelnom crnogorskom političkom scenom”, ističe on.

Vlada Crne Gore, dodaje Vukadinović, se mora zapitati da li je normalno, i da li se može učiti i studirati sa određenom  i potrebnom  koncentracijom ako se dnevno treba izgubiti  više od šest sati puta na relaciji Berane – Podgorica, i obratno. I to tri dana u sedmici.

“Klanovski  sukobi i neformalni kanali promocije na UCG su nešto što je već ranije prepoznato u široj zajednici Ali, se nužno mora prepoznati i potreba da se studentima Visoke medicinske škole  obezbijedi studiranje pod  uslovima i u okolnostima kakve oni  žele i kakvi su im obećani. U protivnom sve će biti jedna velika obmana. Ili još gore „rialitizacija društva“ kakva je već par godina stvorena na UCG, a sami tim i u društvu”, poručio je on.

NO COMMENTS