Predstavnici Vlade traže razrješenje rektorke; Vojvodić: Markoviću, ne možeš me ućutkati

Predstavnici Vlade traže razrješenje rektorke; Vojvodić: Markoviću, ne možeš me ućutkati

61
0
SHARE

Predstavnici Vlade traže razrješenje rektorke; Vojvodić: Markoviću, ne možeš me ućutkati

Predstavnici Vlade u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore (UCG) podnijeli su tom tijelu inicijativu za razrješenje rektorke Radmile Vojvodić zbog, kako su naveli, prekoračenja ovlašćenja.

Navode da Vojvodić u dužem periodu nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG i optužuju je da postupala suprotno interesima osnivača UCG. Za razlog navode još  i nepoštovanje odluke u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole.

Inicijativa za smjenu rektorke u Rektoratu je zavedena juče, a potpisali su je članovi UO Vladan Jokovič, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić.

Povodom ove inicijative oglasila se i Vojvodićka, uz poruku premijeru Dušku Markoviću da je ne može ućutkati i ponižavati.

“Pritisak koji Vlada Crne Gore već nekoliko mjeseci sprovodi preko Upravnog odbora na Univerzitet Crne Gore, zapravo je obračun sa rektorom, tako da danas za mene nije iznenađenje ovakva represivna inicijativa koja obiluje navodima kakvi se teško mogu naći i u analima autoritarnih društava. Smatram to dokazom više da ova Vlada očito nije spremna da istinski gradi institucionalni kapacitet prijeko potreban državi Crnoj Gori, kako to priliči proevropskim vladama i proklamovanim načelima tolerancije javnog dijaloga, i argumentovane kritike. Ovo je svojevrsni vid revanšizma, a ne zaštita integriteta institucije i zakonitosti”, dodaje ona.

Ona je demantovala da kao rektor nije izvršavala zadatake predviđene Zakonom i Statutom, niti nanijela štetu UCG.

“Upravo suprotno – u toku oba svoja mandata ponašam se akademski i profesionalno i posvećena sam reformama, unapređenju visokog obrazovanja i internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore. O tome govore jasni i mjerljivi rezultati. Poštujem autonomiju Univerziteta Crne Gore, štitim standarde kvaliteta visokog obrazovanja i vrhovne principe autonomije akademske zajednice od političkog i pravnog nasilja centara moći kako je zapisano i u Magna Charta Universitatum, čiji je UCG potpisnik. Zato ističem da Vlade i univerziteti u okviru svojih nadležnosti, upravo na temelju autonomije univerziteta, moraju da osiguraju poštovanje međusobnih nadležnosti, što Vladini predstavnici – potpisnici inicijative o mom razrješenju očito ne znaju ili ne žele da znaju”, dodaje Vojvodić.

Potpisnici inicijative podsjetili su da je Statutom UCG propisano da rektor može biti razriješen dužnosti i prije isteka perioda na koji je izabran ukoliko, između ostalog, ne izvršava zadatke predviđene zakonom i Statutom ili ih izvršava suprotno njima, ili prekorači ovlašćenja i time nanese štetu Univerzitetu u većem obimu.

 

U inicijativi se takođe navodi da je Vojvodić „u cjelokupnom postupku upisa u Visoku medicinsku školu u Beranama, u višemjesečnom periodu, kako na sjednicama UO i Senata UCG, svojim usmenim saopštavanjem, kao i kontinuiranim pisanim saopštenjima putem medija, iskazivala krajnje negativan odnos prema politici Vlade”.

“Pored navedenog, nepoštovanje i neizvršavanje odluka Vlade ogleda se i u zahtjevu rektorke Vojvodić podnesenom UO Univerziteta 7. jula, kojim se komentariše Odluka i zaključak Vlade na način što se predlaže slijeđenje stava Senata i UO u konkursu koji se objavljuje za upis, što je suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu Univerziteta”, piše u inicijativi.

Navodi se da u prilog tome govori i niz saopštenja za javnost kojima se Vojvodić suprotstavila, kako odlukama Vlade, tako i odlukama UO UCG, komentarišući ih krajnje negativno, „sa čime je upoznata cjelokupna crnogorska javnost kroz sve pisane i štampane medije“.

 

Potpisnici inicijative podsjetili su da su i predstavnici Studentskog parlamenta više puta ukazivali na unižavanje ugleda UCG kroz medijske nastupe rektorke, i imali stav da „odugovlačenje i medijsko istupanje može nepotrebno i trajno da uruši ugled institucije kakva je Medicinski fakultet i njegovih studenata, sadašnjih i budućih“.

“Imajući u vidu navedeno, u skladu sa stavom 3 člana 54 Statuta, i činjenicu da je rektorka svojim iskazanim stavom nanijela Univerzitetu u većem obimu, odnosno prekoračila svoja ovlašćenja, i da u dužem vremenskom periodu nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG i postupala suprotno interesima osnivača Univerziteta, podnosi se inicijativa za razrješenje rektora”, zaključuje se u tom dokumentu.

NO COMMENTS